در این متن به شرح موضوعاتی همچون ورد پرس، تاریخچه و مراحل نصب آن، طراحی سایت، انواع سیستم های مدیریت محتوا و پلاگین ها می پردازیم. امروزه وردپرس یک سیستم رایگان برای وبلاگ نویسی بوده و امکانات آن باعث استقبال زیاد وبلاگ نویسان شده است.
طراحی وب سایت
روزانه هزاران وب سایت در سراسر جهان راه اندازی می شوند به همین دلیل طراحی وب سایت می تواند شما را در جذب بهتر مشتری و دیده شدن بیشتر محصولات کمک کند. اگر می خواهید جایگاهی مناسب و محکم در میان این حجم از وب سایت ها داشته باشید، باید طراحی درستی را برای وب سایت خود انتخاب نمایید. طراحی وب سایت از مهمترین قسمت های وب سایت به شمار می رود چرا که این قسمت ترکیبی از دانش، هنر و خلاقیت می باشد که شما باید براساس رعایت اصول و هارمونی مناسب آنها را در کنار هم قرار دهید. این انتخاب درست می تواند توجه مخاطبان را به خود جذب کند و کسب و کار شما را رونق بخشد.
امروزه طراحی وب سایت به عنوان یکی از نیازهای ضروری برای شروع هر کسب و کار به شمار می رود. چرا که روز به روز بر جمعیت افرادی که از اینترنت و وب سایت ها استفاده می کنند افزوده می شود. بنابراین طراحی وب سایت را باید جدی گرفت.
سیستم مدیریت محتوا (Content Management Syste)
CMS سیستم مدیریت محتوا می باشد که به صورت کاملا رایگان و متن باز در اختیار عموم قرار می گیرد. این سیستم حاوی کدهای برنامه نویسی بوده که شما می توانید به صورت دستی کدهای دلخواه خود را به آن اضافه کنید. شناخته شده ترین CMS های رایگان عبارت اند از: وردپرس، جوملا و دروپال.
مزایای استفاده از CMS عبارت اند از:
1) سرعت بالاتر و انعطاف بیشتر: از آنجایی که CMS سیستم مدیریت محتوا می باشد در نتیجه یک برنامه نویس ماهر می تواند با نوشتن کدهای درست و خلاصه، سبب عملکرد سریع و انعطاف پذیری این مجموعه کد ها در سایت شود.
2) صرفه جویی در زمان ایجاد و به روز رسانی وب سایت ها: طراحی و پیاده سازی یک وب سایت اینترنتی می تواند ماه ها طول بکشد، اما وقتی اطلاعات سایت خود را در قالب یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) از پیش طراحی شده قرار می دهید، زمان طراحی سایت شما به یکی دو هفته کاهش می یابد. این صرفه جویی در زمان باعث می شود تا شما برای طراحی سایت خود از یک نرم افزار مدیریت محتوا یا همان CMS استفاده نمایید.
انواع سیستم های مدیریت محتوا (CMS) از لحاظ نرم افزاری
سیستم های محتوای مدیریت (CMS) دارای انواع مختلفی هستند که در زیر به شرح آنها می پردازیم:
سیستم مدیریت محتوای صفحه محور (Page base CMS):
این نرم افزارهای مدیریت محتوا، قسمت های اطلاعاتی وب سایت را صفحه در نظر می گیرند. به عبارت دیگر آنها سایت را تشکیل شده از صفحات می دانند و بنابراین تمام عملکرد آنها صرف مدیریت و کارکردن روی صفحه می شود و به صاحب سایت امکان ایجاد صفحات مجزا، دارای ارتباط با صفحات دیگر و قابل ذخیره سازی به فرمت های jsp، php، asp، html، htm و… روی سرور ها می دهد.
با این گونه سیستم های مدیریت محتوا می توان برای وب سایت های کوچک (Small web) که تعداد صفحات آنها از 10 تا 100 صفحه است و همچنین وب سایت های مقیاس متوسط (Medium web) که تعداد صفحات آنها 100 تا 1000 صفحه می باشد، استفاده کرد. اما آنها برای سایت های مقیاس بزرگ (Large web) که تعداد صفحات آنها از 1000- 10000 صفحه است، مناسب نیستند. این نرم افزارهای سیستم محتوا اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده نمی کنند و ایجاد صفحات به صورت دستی است. آنها در زمینه طراحی دلخواه گرافیکی صفحات اصلی و صفحات داخلی وب سایت از انعطاف پذیری فوق العاده ای برخوردار هستند. به طوری که کاربر می تواند تمام موارد دلخواه خود را در صفحات داخلی خود طراحی نماید.
سیستم مدیریت محتوای قابلیت محور (Future base CMS)
این سیستم مدیریت محتوا براساس قابلیت مورد نیاز کاربران عمل می کند. اکثر وب سایت های اطلاع رسانی داری بخش هایی مانند: مدیریت منو، مدیریت گالری، مدیریت اعضا و … می باشند که در این گونه نرم افزار ها مدیر سایت، صفحات سایت را مدیریت نمی کند بلکه محتواها را در هریک از این بخش ها بارگذاری می نماید و سپس خود نرم افزار مدیریت محتوا، اطلاعات را در قالب صفحات سازماندهی شده نمایش خواهد داد.
با اینگونه سیستم های مدیریت محتوا می توان علاوه بر سایت های مقیاس کوچک و مقیاس متوسط، وب سایت های مقایس بزرگ را به آسانی راه اندازی کرد. آنها اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده می کنند و ایجاد صفحات به صورت اتوماتیک می باشد.
آنها دارای انعطاف پذیری بالایی در طراحی گرافیکی کلی سایت نیستند در نتیجه شما همیشه شمای گرافیکی ثابتی را مشاهده می کنید. اما طراحی داخلی صفحات می توانند بسیار قوی باشند.
اصولا کار با نرم افزارهای مدیریت محتوا قابلیت محور آسانتر، دلپذیر تر و کاربر پسند تر می باشد چرا که کاربران می دانند که برای ایجاد هر تغییری باید به چه قسمتی مراجعه کنند.
وردپرس (WordPress)
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که با استفاده از آن می توانید انواع مختلفی از وب سایت ها و وبلاگ ها را راه اندازی کنید. وردپرس نرم افزاری متن باز بوده و شما می توانید با اضافه کردن متن های برنامه نویسی دلخواه خود به وردپرس ، به موارد مورد دلخواه خود برسید و وب سایت دلخواه خود را طراحی کنید. به عبارت دیگر وردپرس تحت وب بوده و در دسته CMS (Content Management System) قرار دارد.
زبان برنامه نویسی وردپرس PHP است و توسط Mysql نیز پشتیبانی می شود. وردپرس دارای توابعی است که از یک سری کدهای برنامه نویسی PHP تشکیل شده است که از آنها می توان برای نشان دادن اطلاعات در وردپرس استفاده نمود. این اطلاعات دارای انواع گوناگونی می باشند که می توان آنها را فراخوانی کرده و در وب سایت نمایش داد.
مقایسه CMS اختصاصی با وردپرس
طراحی سایت با CMS اختصاصی مدت زمان طراحی سایت را افزایش می دهد و در نتیجه هزینه های شما هم نیز افزایش می یابد.
سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از پرکاربردترین نمونه در زمینه کار خود می باشد که از محبوبیت بالایی برخوردار است.
زمانی که از سیستم مدیریت محتوایی CMS اختصاصی استفاده می کنید شما با گروهی از افراد که این مجموعه کد ها را نوشته اند سروکار دارید و برای ایجاد هر تغییر یا بر طرف کردن هر مشکلی در سایت خود شما باید به آنها مراجعه کنید که در نتیجه این کار ممکن است هم برای شما هزینه بر باشد و هم زمان شما را هدر دهد. چرا که در بعضی موارد دیده شده است که برنامه نویسان برای برطرف کردن مشکل کوچک شما هزینه های بسیار بالایی را از شما دریافت می کنند. اما وقتی که سایت شما از سیستم وردپرس استفاده می کند در این صورت شما با جامعه ای چندین میلیونی از طراحان وب سایت در سراسر دنیا رو به رو هستید. بنابراین اگر شما با مشکلی رو به رو شوید می توانید آن مشکل را با هر برنامه نویس دیگری در میان گذاشته و آن را حل کنید. پس در نتیجه برنامه نویسان وردپرس مانند CMS اختصاصی محدود نیستند.
افزونه یا پلاگین (Plug-in)
Plug به معنی پریز برق است و به همین دلیل در طراحی بسیاری از آیکون هایی که برای پلاگین می سازند، معمولا از شکل پریز برق استفاده می کنند. همانطور که وسایل برقی با استفاده از پریز به برق اصلی شهر وصل می شوند و به صورت مستقل هیچ کاربردی ندارند، پلاگین ها هم به زیرساخت نرم افزاری وصل می شوند و معمولا به صورت مستقل استفاده نخواهند شد. البته کلمه پلاگین به ساده بودن استفاده آن هم اشاره دارد.
انواع پلاگین ها عبارت اند از: Virus scanner، QuickTime Player، Adobe Flash Player و یا پلاگین Java.
پلاگین ها هدف های مختلفی دارند که ما در زیر به بیان برخی از آنها می پردازیم:
• این فرصت را به برنامه نویسان می دهد تا نرم افزار را توسعه دهند و از پلاگین ها کسب درآمد داشته باشند. امروزه افراد زیادی با ساختن پلاگین های جدید توانسته اند در این زمینه درآمد خوبی داشته باشند.
• وقتی که این پلاگین ها بر روی نرم افزار اصلی نصب می شوند، با این کار نرم افزار فراگیر تر شده و محبوبیت آن افزایش می یابد. (البته اگر پلاگین مورد نظر باعث بهبود برنامه اصلی شود)
• کاهش حجم: وقتی شما پلاگین را روی هسته اصلی نرم افزار نصب می کنید، آن نرم افزار سبک تر و کم حجم تر می شود.
• به منظور جداسازی بخش سورس کد برنامه به دلیل نامتناسب بودن لایسنس های آن برنامه
دانستن این نکته مهم است که نباید در نصب این پلاگین ها زیاده روی کنید. وقتی که شما یک پلاگین جدید را نصب می کنید، شما یک بار جدید را به سیستم خود اضافه می کنید. پس از پلاگینی استفاده کنید که برای شما مفید باشد. اما اگر بعد از مدتی به این نتیجه رسیدید که این پلاگین دیگر برای شما کاربردی ندارد، علاوه بر غیر فعال کردن، آن را حذف هم بکنید.
اگر از وردپرس استفاده می کنید باید به این نکته توجه کنید که بخش مهمی از مشکلات شما مربوط به پلاگین های ضعیف، یا پلاگین هایی که در عملکرد سایر افزونه ها اختلال ایجاد می کنند، می باشد.
بنابراین در انتخاب پلاگین ها دقت کنید و آنهایی را که نیاز شما را برطرف می کنند انتخاب کنید.
تاریخچه وردپرس
بنیانگذار وردپرس شخصی به نام مت چارلرز مولنوگ است که در سال 1984 در تگزاس به دنیا آمد. B2/cafelog اولین سیستمی بود که مولنوگ برای وبلاگ نویسی از آن استفاده کرد. او از این سیستم برای منتشر کردن عکس های سفرش به واشنگتن استفاده کرد و این تجربه ای شد تا برای وبلاگ نویسی نرم افزاری را اختراع کند. در ابتدا وردپرس یک سیستم رایگان برای وبلاگ نویسی بود. امکانات وردپرس باعث شد از آن استقبال زیادی شود و وبلاگ نویسان بسیاری طرفدار آن شدند.
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که با استفاده از آن می توانید انواع مختلفی از وب سایت ها و وبلاگ ها را راه اندازی کنید. وردپرس نرم افزاری متن باز بوده و شما می توانید با اضافه کردن متن های برنامه نویسی دلخواه خود به وردپرس ، به موارد مورد دلخواه خود برسید و وب سایت دلخواه خود را طراحی کنید. به عبارت دیگر وردپرس تحت وب بوده و در دسته (CMS (Content Management Systemقرار دارد.
زبان برنامه نویسی وردپرس PHP است و توسط Mysql نیز پشتیبانی می شود. وردپرس دارای توابعی است که از یک سری کدهای برنامه نویسی PHP تشکیل شده است که از آنها می توان برای نشان دادن اطلاعات در وردپرس استفاده نمود. این اطلاعات دارای انواع گوناگونی می باشند که می توان آنها را فراخوانی کرده و در وب سایت نمایش داد.
فواید استفاده از وردپرس:
1) قابلیت گسترش و افزودن کد: وردپرس بسیار انعطاف پذیر است به همین دلیل به عنوان یکی از منعطف ترین سیستم های مدیریت محتوا به شمار می رود و افراد به راحتی می توانند کدهای دلخواه خود را به آن اضافه یا کم کنند.
2) متنوع بودن قالب های وردپرس: متنوع بودن قالب های وردپرس باعث شده است که بتواند برای هر سلیقه ای را راضی نگه دارد.
3) محبوبیت بسیار زیاد وردپرس در بین موتورهای جستجوگر: ساختار وردپرس به گونه ای است که در بین موتورهای جستجوگر از محبوبیت بالایی برخوردار است.
چه وب سایت هایی با وردپرس قابل ایجاد کردن هستند؟
وردپرس می تواند برای وبلاگ ها و سایت های شخصی، خبری، عکاسی، اطلاع رسانی، آنلاین و … را ایجاد کرد.
آیا وردپرس آینده ای دارد؟
از آنجایی که وردپرس منعطف بوده و قابل برنامه نویسی است، پیوسته و به طور مداوم در حال گسترش می باشد و بسته به نیاز کاربران روز به روز کامل تر می شود.
مراحل نصب وردپرس
بعد از دانلود و اکسترکت کردن فایل های وردپرس، آنها را در هاست آپلود نمایید و این فایل ها به صورت پیش فرض در WordPress ذخیره می شوند. با آپلود کردن این پوشه، وبلاگ شما در yoururl.com/wordpress نصب می گردد که معمولا این حالت دلخواه شما نیست. بنابراین، فایل های WordPress را به پوشه public_html هاست خود انتقال دهید. در این صورت نصب وردپرس شما به طور مستقیم از yoururl.com انجام می شود.
اکنون نیاز دارید تا جهت انتقال و آپلود فایل ها از نرم افزار ftp استفاده نمایید.
گام بعدی این است که باید دیتابیس را هاست ایجاد کنید. برای این کار باید گزینه mysql management را انتخاب کنید.
اکنون Create new database را انتخاب نمایید.
نامی برای دیتابیس و یوزر آن بنویسید (مثلا wp ) و یک پسورد انتخاب کنید.
بعد از اینکه روی دکمه create کلیک کردید، مشخصات دیتابیس را می بینید. این اطلاعات را حتما در دفترچه یادداشت خود کپی کنید چرا که در مراحل بعدی به آن نیاز خواهید داشت.
حالا روش نصب وردپرس را کامل می کنیم. آدرس سایت را در مرورگر بنویسید. بعد ا آن شما پیام زیر را دریافت خواهید کرد.
سپس روی گزینه Let’s go کلیک نمایید.
حالا باید جزئیات سایت را کامل کنید. یک نام برای سایت خود انتخاب کنید، گذرواژه و ایمیل را وارد نمایید.
نام کاربری و رمز را نیز در دفترچه یادداشت خود بنویسید.
بر روی گزینه Install کلیک نمایید.
اکنون وردپرس شما با موفقیت نصب شده است.
اکنون با کلیک بر روی دکمه Log In می توانید به داشبورد مدیریت وردپرس بروید.
نصب وردپرس شما با موفقیت انجام شد.